Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Kártevők terén törnek előre a kínaiak

(2007. március 19.)

- VNUNet -

Biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyre több kártevőt készítenek Kínában.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Chris Boyd, a Facetime Communications kutatási igazgatója szerint az utóbbi 3-4 hónapban növekedés volt tapasztalható az ázsiai országból származó kártevők számában. A régió amúgy is a kémszoftverek melegágyának tekinthető, hiszen a különféle online játékok nagy népszerűségnek örvendenek Kínában és Dél-Koreában egyaránt – a lopott hozzáférések és jelszavak kereskedelme pedig emiatt virágzik.

Boyd szerint a kínai víruskészítők egyre fejlettebb megoldásokkal rukkolnak elő, az egyszerűbb jelszótolvaj programok után már komoly, összetett trójai és rootkit technikákkal megerősített kártevőket is készítenek. A motiváció pedig nem más, mint a pénz – hiszen egy jól sikerült kártékony kódért szép summát kaphat a vírusíró.

„Kezdenek ráébredni, hogy elég komoly összegeket lehet keresni a különféle kártevők készítésével,” foglalta össze a tapasztalatokat Boyd.

Roger Thompson biztonsági kutató is hasonló megállapításokra jutott – szerinte a kínai előretörés tavaly januárban kezdődött, mikor az USA-ban népszerű Superbowl sportesemény weboldalát törték fel ázsiai hackerek. A tavalyi évben sok bosszúságot okozó Office sebezhetőségek nagy része is kínai támadókhoz köthető.

„Sejteni lehetett, hogy a hackerek új nemzedékét a kínaiak fogják uralni. Rengetegen vannak, és az ország társadalmi, illetve technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy megmutassák tudásukat a világ számára,” mondta el Thompson.

Érdemes megjegyezni, hogy a kínai domainregisztrációs szabályok nem olyan szigorúak, mint a nyugati államokban. Ehhez még hozzájön, hogy a helyi cenzorok miatt nagyon sokan hamis adatokat adnak meg, így a kiejthetetlen nevű weboldalakról terjedő kártevők készítői utáni hajsza szinte a lehetetlennel ér fel.

Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.