Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Tíz perc alatt a Föld körül

(2003. február 04.)

- www.zdnet.com -

Az SQL-Slammer féreg egy neves elemzőcég felmérése szerint az SQL szerverek 90%-át még a járvány első 10 percében fertőzte meg.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Az SQL-Slammer néven is ismeretes Sapphire féreg, amely január 25-én jelent meg az Interneten, új korszakot nyitott a gyorsan terjedő Internetes vírusok világában. Egy neves elemzőcég felmérése szerint a megfertőződött SQL szerverek 90%-a járvány első 10 percében esett áldozatul a Slammer-nek.

A Cooperative Association for Internet Data Analysis (CAIDA) cég az amerikai kormányzat pénzügyi támogatását élvezi a Nemzeti Tudományos Alap keretein belül, tevékenysége elsősorban az Internet-forgalom mérésére szolgáló módszerek és eszközök kifejlesztésére irányul.

Az általuk nemrég publikált jelentés szerint a Slammer féreg közvetlenül megjelenése után már minden 8.5 másodpercben megduplázta a fertőzött gépek összlétszámát és három percen belül elérte aktivitása csúcspontját, amikor is másodpercenként 55 millió adatcsomagot küldött szét a Világhálón.

A fenti ismérvek alapján a Slammer vírust a Warhol típusú kártevők körébe kell sorolnunk, amelyek legfeljebb 15 perc alatt képesek megfertőzni az Interneten található összes sebezhető gépet. Ilyen férgekkel kapcsolatos elméleti felvetések már korábban is napvilágot láttak; Vern Paxson IT-biztonsági szakértő a 2002-es Usenix Biztonsági Szimpóziumon mutatta be ebben a témában írott dolgozatát.

[A terjedési mód elnevezése Andy Warhol-ra, a neves posztmodern festő- és képregényművészre utal, akinek az elektronikus média szerepéről szóló ismert mondása szerint a jövőben mindenkinek jut majd 15 perc hírnév - a szerk.]

Ennél is veszélyesebb módszert ismertetett a Usenix-en Nicholas Weaver, a CAIDA kutatója, amelyben egy Flash (Villanás) típusú kártevő akár 15 másodpercen belül átvizsgálhatja az egész Internetet, gépi áldozatok után kutatva. Ilyen típusú férget eddig szerencsére még nem engedtek szabadon a rosszindulatú hackerek.

A Slammer vírusról szóló jelentésben a CAIDA munkatársai kifejtik, hogy ez a féreg alapul szolgálhat olyan jövőbeli változatok kifejlesztéséhez, amelyek még gyorsabban terjednek és nagyobb káoszt hagynak maguk után. "Ha a Slammer írói elterjedtebb szoftvert vagy biztonsági hiányosságot választanak célpontjuknak és pusztító rutinnal egészítik ki a féregvírust, minden bizonnyal sokkal komolyabb kárt okozhattak volna" - szerepel az elemzésben

A Slammer terjedése két nagyságrenddel (!) gyorsabb volt a 2001 nyarán megjelent CodeRed vírusénál, amely átlagosan 37 percenként megduplázta a fertőzött gépek számát. A CAIDA szerint összesen mintegy 359 ezer gép esett áldozatul a CodeRed járványnak. A Slammer összességében azonban kevesebb gépet fertőzött meg, mint a CodeRed, ezt a tervezésében elkövetett hibáknak tulajdonítják az elemzők. A CAIDA elemzése szerint még a benne található ötletes véletlenszám-generátor rutin sem volt képes az összes IP-címet előállítani és mivel a féreg által alkalmazott nagyon agresszív terjedési mechanizmus túlterhelte az adathálózatokat, a Slammer-járvány egy kis idő elteltével már saját magát fojtotta le.

  |  1/2  |   következő oldal

 Kapcsolódó írásaink:
Bénulás az Internet forgalmában: a Sapphire SQL-féreg
Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.