Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

Rootkit a Sony zenei CD-ken

(2005. november 01.)

A neves Windows-szakértő, Mark Russinovich legfrissebb blogbejegyzésében megdöbbentő hírt közöl: a Sony zenei CD-ken egy rootkittel oldották meg a másolásvédelmet.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Biztonságtechnikai szoftverek

2005. november 10.
Ahogy az várható volt, a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon keresetett nyújtottak be a Sony BMG ellen a másolásvédelemként alkalmazott rootkit technológia használata, illetve annak eltitkolása miatt. A Reuters híradása szerint a lemezkiadó szóvivője nem kívánta kommentálni az esetet.

2005. november 7.
Russinovich tovább vizsgálta a Sony CD-ken található XCP rootkitet, illetve a hozzá kiadott frissítést, és a szakember további problémákra hívja fel a figyelmet. A Sony által szerdán kiadott javítófolt bizonyos esetekben akár össze is omlaszthatja az operációs rendszert, ezért mondhatni, hogy a Sony csak tovább rontotta helyzetét. Ami még ijesztőbb: a lejátszószoftver bizonyos esetekben hálózati forgalmat kezdeményez a Sony szerverei felé, így a kiadó figyelheti, hogy egy adott másolásvédett CD-t milyen IP című számítógépen játszanak le. A lemezkiadó szóvivője szerint semmit sem kezdenek ezekkel az adatokkal, hogy ez igaz-e, azt mindenki maga döntse el annak fényében, hogy eredetileg a Sony azt is tagadta, hogy bármilyen módon hálózati kapcsolatot építene fel a másolásvédelmi komponens...

2005. november 3.
Mint az F-Secure mai blogjából kiderül, ők már egy hónappal korábban tudtak az Sony CD-s rootkit témáról, mert a BlackLight felfedezte a fájlokat. Ki is vizsgálták az ügyet, de titokban tartották, és megpróbálták a háttérben tárgyalásokkal meggyőzni a Sony-t, hogy önként vonja vissza az XCP technológiát. Ez részben sikerült is, tegnap megjelent egy frissítés, mely megszünteti a fájlok rejtettségét. A másolásvédelmi szoftver eltávolítása ennek ellenére még mindig nem ajánlott a tapasztalatlan felhasználók számára, az érintettek a fentebb említett címen kérhetnek segítséget.

2005. november 1., az eredeti írás:
Russinovich a RootkitRevealer legújabb verziójának tesztelése közben érdekes eredményre jutott: a számítógépén aktív rootkitre utaló jelet talált. A rootkit egy olyan szoftver, mely képes szinte teljesen elrejtőzni az operációs rendszerben, és a legtöbb biztonságtechnikai szoftver sem észleli a jelenlétét. A kártevők ezen fajtájáról részletes összefoglalót találhat a következő írásunkban: Új fenyegetés: a rootkitek

A RootkitRevealer rejtett kulcsokat talált a rendszerleíró adatbázisban, illetve rejtett alkalmazásokat és eszközmeghajtókat is észlelt a rendszeren. A kezdeti sokk után lefuttatta néhány egyszerűbb, saját készítésű segédprogramját, ám azok nem találtak semmit, ezért kénytelen volt egy (szintén saját fejlesztésű) kernel-visszafejtő eszközzel utánajárni a kártevőnek. A technikai részletektől most meg szeretnénk kímélni az olvasókat, az érdeklődők kérjük látogassák meg Mark blogját: Sony, Rootkits and Digital Rights Management Gone Too Far

A rejtett állományok elemzése során kiderült, hogy a First 4 Internet cég által készített digitális jogkezelő szoftver települt Russinovich rendszerére. Egy interneten talált hír szerint az említett cég a Sony-val működik együtt, ezzel az információval már letisztult a kép: a szakember nemrég vásárolt egy Van Zant zenei CD-t, melyet a Sony adott ki, másolásvédelemmel van ellátva, és csak a lemezen lévő programmal lehet lejátszani az albumot.

Mark rendszer-monitorozó szoftverek segítségével észrevette, hogy a CD lejátszása közben aktivizálódtak az addig rejtett alkalmazások, sőt, meglepő módon a lejátszóprogram bezárása után továbbra is futottak, néhány százaléknyi processzoridőt elhasználva. További elemzések során kiderült, hogy a rootkit valóban a Sony CD-jéről került a rendszerre, ám a mezei felhasználók számára semmilyen opció nincs annak eltávolítására. Az eset jogi szempontból is kényes kérdéseket feszeget, hiszen habár a Sony végfelhasználói licensz szerződésének egyik pontja szerinte valóban telepít egy szoftvert a számítógépre (ezt magára a lejátszóra is lehet érteni), arról egy szó sem esik, hogy azt lehetetlen lesz eltávolítani.

Russinovich természetesen megpróbálkozott a rootkit eltávolításával, mely egyáltalán nem bizonyult triviális feladatnak. Blogjában kitér arra, hogy a tapasztalatlan felhasználók semmi esetre se próbálják meg eltávolítani a másolásvédelmi programot, mivel az olyan komplex módon és mélyen épül a rendszerbe, hogy csak igen nagy körültekintéssel lehet megszabadulni tőle.

Időközben az F-Secure is értesült a rootkitről, Mikko Hypponen technikai igazgató tájékoztatása szerint a BlackLight is képes a "kártevő"; felismerésére és eltávolítására, ám a Russinovich által is említett problémák miatt ezt nem javasolja senkinek - az érintett felhasználók vegyék fel a kapcsolatot a Sony BMG-vel, és a kiadó elvileg segítséget nyújt a rootkit korrekt eltávolításában.

Mark Russinovich a sysinternals-os segédprogramok vagy Windows-os könyvei által lehet ismerős hazai olvasóink számára, olyan alkalmazások köthetők a nevéhez, mint például a Regmon, Filemon, Process Explorer vagy éppen a rootkitek felderítésére alkalmas RootkitRevealer. A szakember a Carnegie Mellon Egyetemen szerzett Ph. D. fokozatot, majd társalapítója és vezető szoftver-mérnöke lett a Winternals Software-nek, mely számos speciális alkalmazást készít a Windows adminisztrálásának és kezelésének megkönnyítésére. Társszerzője az Inside Windows 2000 és a Windows Internals szakkönyveknek, birtokosa a Microsoft MVP (Most Valuable Professional) címnek, rendszeresen publikál Windows-zal kapcsolatos írásokat.

 Kapcsolódó írásaink:
Az új AIM féreg rootkitet telepít
Kártevők ábécéje: vírusoktól a kémprogramokig
Új fenyegetés: a rootkitek
Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.