Keresés
Hírek
Elsősegély
 Gyorsmentesítés
 Vírparancsolat
Vírusok és férgek
 Mi a vírus?
 Vírusleírások
 Vírushatározó
 Statisztikák
 Mobilvírusok
Spam és tartalomszűrés
 Mi a spam?
 Mire jó a tartalom és      URLszűrés?
 Fogalmak
 Áttekintés
 Statisztikák
Megoldások
 Mit használjunk?
   Vírusok ellen
   Spamek ellen
   A hatékonyság növelése        érdekében
 Ingyenes próbaverziók
 Jótanácsok
 Vírusirtók tesztje
 Lexikon
Hírlevél
Magazin
 Publikációk
 Háttér
 ITBN 2008
Szakértői rovatok
 Jogi háttér
 Elektronikus aláírás
 Fogyasztóvédelem
Letöltés
 Gyorsmentesítés
 Próbaverziók letöltése
Archívum
Ajánló
Hírlevél
Ha elsőként szeretne tudni a legfrissebb vírusokról és a védekezés módjáról, akkor iratkozzon fel ingyenes heti hírlevelelünkre!
Az Ön e-mail címe:
Főoldal > Hírek

A Microsoft is irtja a Sony BMG rootkitjét

(2005. november 14.)

Nem csillapodnak a kedélyek a Sony BMG másolásvédett zenei CD-in lévő rootkit ügyében.
Nyomtatható verzió Nyomtatható verzió

Microsoft AntiSpyware
F-Secure

A Vírus Híradó hazánkban elsőként számolt be a Sony BMG által alkalmazott rootkitről, és azóta is folyamatosan frissítjük híreinket, beszámolunk a legújabb fejleményekről is.

A hétvége egyik legfontosabb híre, hogy a legnagyobb szoftvergyártó, a Microsoft közölte: biztonsági termékei el fogják távolítani a másolásvédelemként alkalmazott rootkitet, mivel azt kártékonynak tartják. A lépés nem meglepő, ám mindenképpen jelzésértékű: a Microsoft AntiSpyware és Windows rosszindulatú szoftvereket eltávolító eszköz következő verziói már fel fogják ismerni a kártevőt, ezáltal a felhasználók igen tekintélyes hányada szembesülni fog a Sony kétes húzásával.

A múlt héten több féreg és trójai program jelent meg, melyek az eredetileg másolásvédelmi célból telepített rootkitet saját állományaik elrejtésére használják fel, és így rejtőzködnek a víruskeresők elől – ezért roppant fontos a Sony másolásvédelmének eltávolítása.

Pénteken egyébként a lemezkiadó vállalat bejelentette, hogy leáll a másolásvédett CD-inek gyártásával és árusításával, amíg nem tisztázódik a helyzet. Ennek ellenére a napokban a Sony BMG egyik igazgatója, Thomas Hesse bicskanyitogató kijelentést tett a sajtó képviselői előtt: „A legtöbb ember azt sem tudja, mit jelent a rootkit kifejezés, akkor miért is kéne törődniük vele?”

A Gartner ma kiadott közleményében elítélte a Sony-t, és teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a kiadó tettét, másolásvédelmi programjukkal kimerítik a kémszoftverek formális és informális definícióit.

2005. november 17.
Miközben a Sony BMG bejelentette, hogy visszahívják a piacról az összes másolásvédett zenei CD-jüket a rootkit probléma miatt, a Websense biztonságtechnikai cég szakemberei olyan kártevő megjelenésére hívják fel a figyelmet, mely a Sony által kiadott javítás(!) hibáját használja ki az érintett rendszerek kompromittálására.

 Kapcsolódó írásaink:
Új fenyegetés: a rootkitek
Ki használja még az Ön számítógépét?
Partnerünk

Kérdés / Vélemény | GYIK | Sitemap | Impresszum | Jogi feltételek        2004-2011 © Vírushiradó -- 2F 2000 Kft. - Az információ védelmében.